Broeibranden

Broeibranden:

Arbode Maritiem besteedt, tijdens de brandpreventieweken in Oktober,  onder andere extra aandacht aan het voorkomen van broeibranden.

De dagen worden korter, het wordt kouder en wij gaan steeds meer tijd binnenshuis doorbrengen. In Oktober gaat men energie stoppen in het klussen en het gezellig maken van hun huis. Dit is niet voor niks de woonmaand.  Klussen gaat helaas niet altijd zonder gevaar. Wist u dat brand ook vaak veroorzaakt kan worden door chemische broei?

Een voorbeeld uit de praktijk:

Karin en Arie willen de vloer in de woonkamer opknappen. Na het poetsen van een parketvloer met lijnolie wordt de doek als een prop in de schuur weggelegd. Tijdens het opdrogen van de olie vindt er een chemische reactie plaats waarbij warmte vrij komt. Als deze warmte niet weg kan is het mogelijk dat de temperatuur flink hoog oploopt. Hierdoor kan het zijn dat naastliggend materiaal gaat smeulen en vervolgens gaat branden en binnen een aantal uur staat de schuur in lichterlaaie.

Wees u bewust dat (hand-)doeken vervuild met massageolie, etherische oliën, visolie, slaolie en olijfolie  hetzelfde risico bevatten.

Hoe kunt u een broeibrand voorkomen?

  • Lees goed de gebruiksaanwijzing van producten waarin organische olie is verwerkt;
  • Vieze gebruikte doeken met olie niet in een prop achter laten, maar spoel ze uit en hang ze buiten om te laten drogen;
  • Bewaar vervuild materiaal na gebruik in speciale zelfsluitende metalen afvalbakken/ containers met een metalen deksel.
  • Was vervuilde doeken of kleding op een tempratuur van minimaal 60 graden;
  • Laat met olie vervuilde kleding en doeken niet in de wasdroger liggen na het drogen maar spreid de was uit.

Dit is een praktijk voorbeeld uit een particuliere situatie, maar broeibranden ontstaan ook zeer regelmatig op de werkvloer.

Arbode Maritiem behandelt dit onderwerp tijdens onze BHV cursus. Kijk voor BHV cursussen bij u in de buurt op onze cursuskalender. http://www.arbodemaritiem.nl/cursuskalender/